4 LIHTSAT SAMMU: Kuidas riputada postreid

Kas oled tüdinud tühjadest seinadest? Tundub, et on aeg hakata postreid riputama. Soovid luua suure galeriiseina või hoopis riputada üksiku postri minimalistliku efekti saavutamiseks? Meile sobivad mõlemad, sest juhised on samad!

1. SAMM: pane paika strateegia

Ehkki saad postri riputada peaaegu igale seinale, siis on siiski paar asja, millega peaksid arvestama enne haamri kätte võtmist. Tuleks mõelda nii riputatava eseme kaalu, suuruse, kuju kui ka seinte materjali peale. Kas saab kivisse puurida? Aga plaati? Kas kipsseinad peavad raskusele vastu? Ära muretse, siin leiad vastused kõikidele küsimustele. Kõige olulisem on, et teaksid, kuhu soovid oma postreid riputada.

2. SAMM: kogu kokku tööriistad ja tarvikud

Arvatavasti võite oletada, et raamide seinale riputamiseks on vaja haamrit, mõõdulinti ja pliiatsit, kuid kasuks tulevad ka muud tarvikud. Enne alustamist lisa ka need kindlasti oma ostukorvi või tööriistakomplekti.

Kips– ja kiviseina puhul on määravaks postri ja pildiraami kaal. Sellest sõltuvalt tead, mida sul on vaja.

  • Kergete raamide riputamiseks:

Parim viis kergete raamide (21x30cm, 30x40cm ja 40x50cm) riputamiseks on kasutada naelu.

  • Keskmise kaaluga raamide jaoks:

Kui raam või kunstiteos kaalub umbes 1kg (50x70cm ja 70x100cm), lisage ostukorvi juba kruvid koos tüüblitega mis sobituvad teie seinaga. Pildiraamide riputamiseks sobivad üldiselt kõige klassikalisemad plastikust tüüblid.Pildiraami riputamiseks puuri seina auk. Puhu auk puurimistolmust puhtaks ja sisesta plastiktüübel auku, vajadusel kasutades haamri abi. Kui tüübel on auku pandud, siis kasuta kruvikeerajat või akutrelli ja lase kruvi auku kinni. P.S – ära lase kruvi täiesti lõpuni, sest siis ei jää sul riputuspinda, kuhu pildiraam saaks kinnituda. Sellest kui palju sa kruvi välja jätad, oleneb kas pildiraam toetub täielikult seinale või jääb pildiraami ning seina vahele väike vahe.

Puitseinade puhul ei ole tüübli olemasolu vajalik, vaid võid lihtsalt sobivasse kohta lüüa naela või lasta kruvi seina ning pildiraami riputada selle külge.

Kõikide tasapindade puhul oleks vaja:Enne alustamist vaata raami tagakülge, et näha, millist tüüpi riputuskohad raamil on. Kui pöörate raami tagaküljele, leiate tavaliselt rippuva traadi, D-kujulised rõngad või sakilise plaadiga riputuse. Kuigi see ei tohiks liiga palju otsust mõjutada, siis pane tähe, et sa ei ostaks näiteks naelu, mis on D-rõngaste jaoks liiga suured.Juhul, kui sa ei soovi seinu puurida, siis kergemaid raame saab riputada seintele ka tugeva kahekordse teibiga. Paigaldus on väga mugav ning kiire, aga arvestama peab sellega, et kui tulevikus soovite pildiraame seinalt eemaldada, siis kahekordne teip võib seinalt värvi maha tõmmata või jätta plekid.

3. SAMM: 9 korda mõõda, 1 kord lõika

Hästi paigutatud postrid võivad viia kodukujunduse järgmisele tasemele, kuid kui sa hästi ei tea, kuidas neid paigutada, võib lõpptulemus kannatada. Parimat viisi või reeglit postrite riputamiseks ei ole, kuid on olemas üldised juhised, mida soovitaksime järgida.

Raamitud kunstiteose keskpunkt peaks olema silmade keskmisel kõrgusel, nii riputavad ka galeriid ja muuseumid oma teoseid. Esmalt märgi pliiatsiga täpne kõrgus, seejärel mõõda, et leiaksid seina keskosa horisontaalselt ning märgi kahe punkti kokkupuutekoht. Sinna peaks jääma kunstiteose keskpunkt nii üksiku postri riputamise puhul kui ka suuremat galeriiseina tehes.

Nüüd mõõda pikkus postri keskosast kuni riputuskohani (kohta, kuhu raami taga olev traat vastu raskust painutades tabab või kus on sakilise plaadiga riputuskoht). Nüüd mõõda see sama pikkus seinal alates märgitud keskpunktist ja tee seinale märge – see on koht kuhu läheb nael (või kruvi või muu vajalik kinnitus).Enne aukude tegemist saad postrite kaardistamiseks kasutada ka maalriteipi. Alusta pildiraamide mõõtmisega, seejärel lõika ja pane maalriteip õiges mõõdus seinale, et saada aimu, milline sein välja näeb  sinu valitud paigutusega.

4. SAMM: riputa postrid ja imetle tulemust

Nüüd, kui oled pliiatsiga täpselt märkinud, kuhu nael, kruvi või muu kinnituskoht läheb, on aeg postrid seinale riputada.Või kui sul ei ole võimalust postreid riputada. Või tead, et soovid alati tuba ringi tõsta. Siis on alati võimalik ka kasutada pildiriiulit postritega toa kaunistamiseks. Lisaks saab kasutada olemasolevat mööblit, et selle peale oma lemmikteoseid najatada. Valikuvõimalused on lõputud!